Published
-
Leitāne, I. (2021). Komparatīvā gastrosemiotika? Baltijas ebreju tulkojumi jidišā starpkaru periodā. Krustpunkti: kultūras un mākslas pētījumi. Rīga: Latvijas Kultūras akadēmija. 178.–191.lpp.
- Lāms, O. (2020). Image of Georgia in Latvian Literature. The Second Half of the 20th Century and the Beginning of the 21st. Starp teksta baudu un dzimumdiferences kaislībām: Veltījums akadēmiķei profesorei Ausmai Cimdiņai = Between Pleasure of the Text and Passions of Gender Differences: A Festschrift in Honour of Professor Ausma Cimdiņa. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 155.–161. lpp. PDF
- Laizāns, M. (2020). Dinner with Mock Faustus: Multilingual Cuisine Cooks the Identity. In: Pajević, Marko (ed.). Mehrsprachigkeit und das Politische. Interferenzen in zeitgenössischer deutschsprachiger und baltischer Literatur. Tübingen: Narr Francke Attempto. P. 145–164. PDF
- Kušnere, S. (2020). Ēdiens kā sociālā slāņa un nacionālās piederības robežzīme (Food as a Landmark of Social Stratification and National Belonging). Lāms E. (atb. red.). Aktuālās problēmas literatūras un kultūras pētniecībā: rakstu krājums. 25 (2020). Liepāja: LiePA, 35.–43. lpp. PDF
- Laizāns, M. (2020). “Mērnieku laiki” un vienradža smadzenes: gastrotulkojuma samērojums (“The Times of the Land Surveyors” and Unicorn Brain: Juxtaposition of Gastrotranslation). Lāms E. (atb. red.). Aktuālās problēmas literatūras un kultūras pētniecībā: rakstu krājums. 25 (2020). Liepāja: LiePA, 44.–55. lpp. PDF
Submitted for publication
- Laurušaitė, L. Ēdiena nozīme identitātes veidošanā: mūsdienu latviešu un lietuviešu literatūras piemērs. = The role of food in the formation of identity: an example of modern Latvian and Lithuanian literature. Jaunākā literatūra Latvijā I. Latvijas Universitāte, tiešsaistē, 22.–23.10.2020.
- Grudule, M. Siegfried von Vegesacks “Die Baltische Tragödie” (1935) und “Der letzte Akt” (1957): Essen und Identität. = M. Siegfried von Vegesack’s “Die Baltische Tragödie” (1935) and “Der letzte Akt” (1957): Food and identity. Baltische Erzähl- und Lebenswelten. Kultur-, literatur-, translations- und sprachwissenschaftliche Aspekte. Universität Tallinn, 17.–19.09.2020.
- Kalniņa, I. Literarische Kochbücher – ein neues Hybridgenre in der neuesten lettischen Literatur. = Literary cookbooks - a new hybrid genre in the latest Latvian literature. Baltische Erzähl- und Lebenswelten. Kultur-, literatur-, translations- und sprachwissenschaftliche Aspekte. Universität Tallinn, 17.–19.09.2020.
- Kalniņa I. Breakfast in Valentīns Jakobsons’ short prose. Literary Taste Map: From Taste Culture to Taste Industry. International conference. Vilnius. The Lithuanian Comparative Literature Association and Institute of Lithuanian Literature and Folklore, online, 24.–25.09.2020.
- Skutelis, A. Apreibināšanās gastropoētiskais aspekts: dzērienu kultūra Jāņa Joņeva romānā “Jelgava ‘94”. = The gastropoetic aspect of intoxication: drink culture in Jānis Joņevs’s novel “Jelgava ‘94”. Jaunākā literatūra Latvijā I. Latvijas Universitāte, tiešsaistē, 22.–23.10.2020.
- Spalvēna, A. Tautiski gardumi: ēdiena loma nacionālās identitātes konstruēšanā un tās atspoguļojums pavārgrāmatās. = National delicacies: the role of food in the construction of national identity and its reflection in cookbooks. Kultūras krustpunkti. Starptautiska zinātniska konference. Rīga, Latvijas Kultūras akadēmija, tiešsaistē, 06.11.2020.
- Pogodina, S. Кухня русской эмиграции: тексты 1920–1930-х годов. = The cuisine of the Russian emigration: texts of the 1920s - 1930s. LU 79. starptautiskā zinātniskā konference. Globālie un lokālie procesi slāvu valodās, literatūrā un kultūrā V, Latvijas Universitāte, Rīga, tiešsaistē, 12.03.2021.
- Pogodina, S. Russian Food as an Identity Marker: Russian Periodicals in Latvia in 1920s and 1930s. Literary Taste Map: From Taste Culture to Taste Industry. International conference. Vilnius. The Lithuanian Comparative Literature Association and Institute of Lithuanian Literature and Folklore, online, 24.–25.09.2020.
- Pogodina, S. Гастропоэтика на страницах рижской русской периодики 1920-1940-х: празднично-религиозный аспект. = Gastropoetics on the pages of the Riga Russian periodicals of the 1920s-1940s: Festive and religious aspect. Международная научная конференция. Посольство Литовской Республики в Российской Федерации, Центр Балто-славянских исследований, Института славяноведения РАН, Институт Мировой культуры МГУ, Москва, 18.–19.05.2021.
- Laurušaitė, L. Famine in Contemporary Lithuanian and Latvian Literature: Collective Remembrance or Hunger Industry? / Badas šiuolaikinėje lietuvių ir latvių literatūroje: kolektyvinė atmintis ar alkio industrija? Literary Taste Map: From Taste Culture to Taste Industry. International conference. Vilnius. The Lithuanian Comparative Literature Association and Institute of Lithuanian Literature and Folklore, online, 24.–25.09.2020.
- Laurušaitė, L. Svina un asins garša 21. gs. traumas naratīvos jeb gastro-antipoētika. = The taste of lead and blood in the 21st century. trauma narratives or gastro-antipoetics. 27. starptautiskā zinātniskā konference Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā, Liepājas Universitāte, 10.–11.03.2021.
- Lāms, O. Cheese on the Menu of Latvian Contemporary Migrants and in the Sense of Identity. Literary Taste Map: From Taste Culture to Taste Industry. International conference. Vilnius. The Lithuanian Comparative Literature Association and Institute of Lithuanian Literature and Folklore, online, 24.–25.09.2020.
- Lāms, O. Baltischer Salat (Rassol). Beobachtungen zur kulinarischen Identität des Baltikums. = Baltic salad (rassol). Observations on the culinary identity of the Baltic States. Baltische Erzähl- und Lebenswelten. Kultur-, literatur-, translations- und sprachwissenschaftliche Aspekte. Universität Tallinn, 17.–19.09.2020.
- Laizāns, M. Dining with Faustus – (Dis)Taste in Translating the Gastronomical. Literary Taste Map: From Taste Culture to Taste Industry. International conference. Vilnius. The Lithuanian Comparative Literature Association and Institute of Lithuanian Literature and Folklore, online, 24.–25.09.2020.
- Kušnere, S. Hunger oder Simulation von Hunger. = Hunger or simulating hunger. Beispiele aus der lettischen Literatur. Baltische Erzähl- und Lebenswelten. Kultur-, literatur-, translations- und sprachwissenschaftliche Aspekte. Universität Tallinn, 17.–19.09.2020